We współczesności alergie typu pokarmowego występują z większym natężeniem niż w latach ubiegłych. Dobrze chociaż, że rozpoznawanie tego typu alergii również stoi na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do podstawowych symptomów, które mogą wywołać niepokój można zaliczyć: dolegliwości bólowe brzucha, brak łaknienia, częste rozwolnienie, wymioty, a nawet zapalenie w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe.
nadwrażliwość na gluten
Wskutek nietolerancji na gluten może pojawiać się też niedokrwistość spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie ma potrzeby, aby doświadczać powyższych dolegliwości. Istnieje przecież możliwość zrobienia właściwego testu. Opierając się o wynik potrzebne mogą być modyfikacje sposobu odżywiania, a co za tym idzie – również stylu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wyeliminować sporo rodzajów żywności. Niedozwolone są między innymi: produkty mające w składzie ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko wyroby piekarnicze, lecz także różnorodnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o skrupulatnym przeglądaniu składów produktów przetworzonych. Konieczne jest też unikanie jedzenia takich pokarmów, co do których nie mamy informacji w zakresie składu. Zarówno w przypadku żywności, jak i preparatów leczniczych. Różnorodne substancje konserwujące prawie na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak smucić. Pozbawione glutenu pokarmy są aktualnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale nawet w supermarketach. Prócz tego sporo piekarnii ma w ofercie nie zawierające glutenu wyroby. W menu korzystnie uwzględnić jak najwięcej produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki formie. Dietę nietolerującego glutenu także można ułożyć w sposób zróżnicowany. Nie jest konieczne nawet rezygnowanie z słodyczy. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu wymaga znacznej ostrożności w wyborze produktów żywnościowych oraz leków.